Eigen composities

Op deze pagina treft u een aantal voorbeelden aan hoe de teksten in muziek kunnen worden omgezet. Nogmaals, over de uitvoering wil ik niet twisten, het gaat me vooral om de tekst die in een muziekstuk is verwerkt.


Want Ik Hou Van Jou is een min of meer standaard popliedje dat gaat over een onmogelijke liefde. Zonder dat uitgesproken wordt wat die onmogelijkheid veroorzaakt, zijn beiden het er kennelijk over eens dat een leven samen alleen als droom ‘realistisch’ is.

Want Ik Hou Van Jou

En nogmaals opgenomen, zo’n 20 jaar later (zoek de verschillen). Side note: Mijn moeder vindt dit zo’n beetje mijn leukste liedje…

Want Ik Hou Van Jou

Want Ik Hou Van Jou; versie 2


Zo Veel Lieve Mensen bespreekt datgene wat vluchtelingen moeten doorstaan voordat ze hun heil uit noodzaak elders zoeken.  Wellicht is deze tekst ook het best te indexeren als een Kinderen voor Kinderen liedje, want kennelijk wordt nagenoeg alleen door hen moralistische boodschappen op CD vertolkt.

Zo Veel Lieve Mensen


Mijn Land is duidelijk bedoeld als Kinderen voor Kinderen liedje. Het is geschreven voor een meisje van 12 jaar dat wilde meedoen aan een auditie hiervoor. Helaas was haar talent dusdanig dat zelfs het meedoen aan de voorrondes sterk diende te worden ontraden. Vervolgens heb ik, omdat ik het liedje als geheel wel geslaagd vind, de tekst zelf maar ingezongen.
Uiteraard is deze versie NIET ingezonden naar Kinderen voor Kinderen

Mijn Land


Jan-Peter gaat over Jan-Peter Balkenende waar ik destijds weinig van gecharmeerd was. Het gebrek aan daadkracht en het doorvoeren van wetten waar armlastigen beslist niet mee waren gediend, waren hier debet aan. In het liedje wordt voorgesteld om Sinterklaas te laten solliciteren voor de post van premier, dit om de economie weer vlot te trekken en de mensen aan de onderkant van de samenleving een hart onder de riem te steken.

Jan-Peter


Naaktslak is geschreven naar aanleiding van een idee van Puck. We gingen allemaal dieren verzinnen waar een bepaalde emotie eenvoudig van was af te leiden. Egel en prikkelbaar ligt erg voor de hand, maar een hangbuikzwijn die vindt dat hij op dieet zou moeten gaat al een klein stapje verder. Enfin, luistert u zelf maar even.

Concept: Naaktslak (liedje is nog niet af)


Gaat Nergens Over is feitelijk een zoektocht om de betekenis van “niets” te achterhalen. Eerst door te trachten om nergens aan te denken, hoewel iedereen weet dat zoiets een lastige klus is. Vervolgens wordt het heelal overwogen vanwege ‘heel veel vacuüm’, maar ook dat levert problemen op.
Het liedje eindigt met het herkenbare banale gegeven dat een man betrapt wordt door zijn vrouw op het moment dat hij een mooie vrouw nakijkt. Schier onschuldig verklaart hij, zoals bijna alle mannen, dat hij volstrekt aan niets dacht. En op dat moment wordt de cirkel gesloten, omdat daarmee geconcludeerd kan worden dat niets kennelijk synoniem staat voor mooie vrouwen

                                                                               Gaat Nergens Over 

En nogmaals opgenomen, maar in een volstrekt ander jasje gestoken. Chord progression niet veranderd, maar de uitstraling zeer zeker. Tevens met ondertussen totaal veranderde opnameapparatuur vastgelegd. Zie voor de opname verder op deze pagina.


So Tired is mijn eerste Engelstalige tekst. Uiteraard gaat het over hetzelfde waar miljoenen liedjes over gaan. Een samenvatting kan zijn dat ik van alles in het leven redelijk moe word, behalve van het samenzijn met mijn vrouw.
Ik geef toe, in het Engels klinkt het beter…

So Tired

My Name Is Not John is mijn tweede Engelstalige compositie. Het gaat over mijn passie voor mijn basgitaren (en contrabas), maar dat ik er geen held in ben. De naam John slaat hier op John Patitucci die met vele grootheden heeft gewerkt, waaronder Chick Corea. De andere namen uit de compositie zijn uiteraard Victor Wooten en Pino Paladino.

Dit nummer is opgenomen met een fretloze Fame basgitaar en dat hoor je met name op het moment dat een glissando wordt gespeeld.

My Name Is Not John

Puck is een nummer dat ik in 2002 heb geschreven, nu dus ruim 20 jaar geleden. Uiteraard gaat het hier over mijn zoon en het gegeven dat ik destijds eigenlijk geen kinderen wilde. Gelukkig is het anders gelopen!

De reden dat ik het nummer nu op mijn website plaats komt feitelijk door een andere Puck, namelijk een vrouwelijke collega. Ik liet haar de titel van het nummer zien vanaf mijn website, inclusief de eerste regel “Ik vond je echt de mooiste niet, toen ik je aanschouwde”. Voor haar reden te meer om haar wenkbrauwen te fronsen…
Uiteraard verklaarde ik de aanleiding en vertelde ik hoe dit nummer was ontstaan.
Zo beleefd als zij is, wilde ze het nummer wel horen. Ik trachtte het te vinden, maar vreemd genoeg was het zoek. Vervolgens thuis verder gezocht en ik trof het aan in een ver weggestopte directory. Maar toen ik het beluisterde, schrok ik wel. Nog opgenomen met Cool Edit, een zogenaamde ‘destructive editing sequencer’. Dit houdt in dat als je het nummer bewerkt hebt en opslaat, je deze bewerkingen niet meer ongedaan kunt maken. Volstrekt niet meer van deze tijd dus.

Tijdens het luisteren hoorde ik al binnen twee maten dat ik deze oude versie niet met goed fatsoen aan mijn collega kon laten horen. Ik heb dus een nieuwe versie opgenomen, maar gebaseerd op hetzelfde arrangement.

Puck

En ook So Great is van mijn hand. Dit gaat over dat mijn teksten nooit lekker doorkomen bij de luisteraar. Sommige Nederlandse teksten zijn vermoedelijk enerzijds wat te poëtisch, anderzijds zijn ook de zinnen vaak te lang. Van De Dijk heb ik geleerd dat je eigenlijk zeer korte zinnen moet hanteren. En daar weet Huub van der Lubbe dan nog prachtige verhalen van te maken. Jaloersmakend gewoon…

In So Great heb ik dat in ieder geval getracht met het refrein ook te doen. ZEER KORTE ZINNEN!
(Met dank aan Huub!)

So Great

En mijn eerste bluesje is een feit!

Dit nummer Gone gaat over het einde van een relatie, echter vanwege het vroegtijdig overlijden van de geliefde. Uiteindelijk pleegt de ander zelfmoord om maar weer snel bij elkaar te zijn.

Niet een vrolijke tekst dus, maar ja, dat zijn de meeste blues composities dan ook niet.

Gone


En Sound Of An Angel komt eraan….

Nicole heeft het idee gelanceerd om een duet op te nemen. Weet waar je aan begint, zo waarschuwde ik haar. Vervolgens vroeg ik of het een cover of een eigen compositie moest worden.

En dat liet ze aan mij over….

En dus werd het een eigen compositie. Feitelijk zou ik de gehele tekst moeten zingen, omdat het eigenlijk over Nicole en mij gaat. Uiteraard is Nicole hier de engel qua stemgeluid. Zij moet dan ook maar 95% voor haar rekening nemen, hoewel ik in dat geval nu nog geen idee heb hoe we moeten voorkomen dat de luisteraar mogelijk denkt dat ik met ‘the voice of an angel’ wordt bedoeld.

Ik heb op dit moment alleen nog maar ‘de ruwe schets’ opgenomen, dus het laat nog wel een paar maanden op zich wachten voordat het eindresultaat op de website staat.

Sound Of An Angel

En tot mijn verbazing staat Druk niet op mijn site…

Dit nummer heb ik denk ik in de jaren 90 geschreven. Het gaat feitelijk over het fenomeen dat iedereen zo druk is. Het is immers ook meestal het eerste wat je hoort als je iemand vraagt hoe het gaat. Iedereen is druk, doet druk, heeft drukte in zijn/haar hoofd…

Let wel, het is geen oordeel. Veel mensen zijn ook druk. Ik probeer alleen op mijn manier aan te geven dat er een keerzijde is van die drukte. Als innovatie mede een gevolg is van drukte (werkdruk, prestatiedrang, stilstand is achteruitgang…), dan probeer ik alleen maar te zeggen dat die vooruitgang dikwijls relatief is. En het wordt er ook niet altijd gezelliger op…

Druk


En nogmaals Gaat Nergens Over opgenomen. Wat mij betreft is de kwaliteit er enorm op vooruit gegaan (ok, behalve de vocals…). De opname is beduidend beter evenals het arrangement en de verstaanbaarheid. En de tekst is onveranderd, maar vind ik nog steeds zeer geslaagd. Uiteraard met een dikke, vette knipoog!

En de prachtige toetsen zijn ingespeeld door Puck.

Gaat Nergens Over